Митология: Банши

Банши (на английски: banshee, от старо-ирландското bean sídhe - “вълшебна жена”) е жена-призрак в ирландската и шотландската митология.  Думата “банши” идва от ирландски и означава “жена от хълмовете”.

Банши е английският термин от келтски диалект Bean Si или Bean Sith, означаващи “жена на хълма”. Съществуват и още няколко наименования, зависещи от страната, в която се намират тези създания:
• Англия - Banshee
• Бретан - Kannerezed-noz /нощната перачка/
• Шотландия - Bean Nighe
• Ирландия - Bean Si, Bean Chaointe, Badhbh
• Уелс - Cyhyraeth, Gwrach y Rhibyn

Бншите не са зли същества, ала техните натрапчиви стонове са ужасяващи. Най-характерната им физическа особеност са очите им, станали огненочервени от векове на плач за хората, които обичат и за които тъгуват. Писъците на баншито са най-отвратителните, които можете да си представите. Звучат едновременно като вой на вълк, крясъщите на изоставено дете, стенанията на раждаща жена и писък на сова. Тези, които са ги чували потвърждават че този крясък би събудил дори и най-дълбоко заспалия човек и биха се чули и в най-силната буря.

Баншите могат да се появяват в най-различни образи. Най-често тя се появява като грозна вещица, но също така може да се появи и като зашеметяващо красива жена, независимо от възрастта си. Много са противоречиви описанията за външният вид на банши, но едно нещо е постоянно – женският образ. Описвани са с руса, златиста, бяла или сива коса, и винаги е дълга коса. Много е рядко срещано описанието на банши с руса или тъмна коса, както и тъмни или цветни дрехи, защото в тъмното е по-лесно да се види когато е в бяло. Има наметало обикновенно до краката, и рядко е с обувки, по-често срещана е без обувки. В много редки случаи се появява в образа на перачка, която пере кървавите дрехи на тези, на които им предстои да умрат.

Появява се и в най-различни други форми например: сива врана, белка, заек и невестулка – животните са свързани в Ирландия с магьосничество.

Твърди се, че банши  се посвещават само на един-единствен ирландски род и му служи векове наред, но се явява само, когато предстои смърт в семейството. Най-известната банши в далечното минало се наричала Ейбхил и била свързана с кралския род О’Браян.

Според легендата, през 1014 г. престарелият крал Браян Бор потеглил за битката при Клонтарф, знаейки, че ще загине, тъй като Ейбхил му се явила предишната нощ, като перяла дрехите на воините, докато от тях потекла кървава вода. През по-късните години баншите предизвестявали смърт, като виели или пищели под прозореца на умиращия, понякога носейки се във въздуха. През ХVII в. гостенка в едно ирландско имение описала ужаса си, чувайки глас посреднощ: “Дръпнах завесата и на лунната светлина видях жена, която се облягаше на прозореца, червенокоса и с призрачнобледо лице. Говореше високо, с глас, какъвто никога не бях чувала, а сетне изчезна с въздишка като шепот на вятъра.” Оказало се, че през нощта някой в къщата умрял.

Банши може и да се яви отдалеч, като самотна фигура, която предизвестява смърт, обикаляйки хълмовете около семейния дом  или седейки на каменна стена. Понякога тя изобщо не се вижда, но пронизителните й стонове не оставят съмнение в нейното присъствие. В редките случаи, в които едновременно се появяват по няколко банши, предстои да умре велик или високоуважаван човек.

Вярва се, че само най-старите родове, които водят произхода си от легендарните ирландски герои от ранното средновековие, имат банши. Първоначално това били само семействата, чиито фамилни имена започвали с “О” или “Мак”, ала след векове на смесени бракове, днес такива претенции имат стотици други семейства и цели родове. Тъй като са свързани с родовете, баншите следват своите семейства навсякъде. Затова се твърди, че техните стонове се чуват в Англия, Америка и навред по света, където живеят ирландци или свързани с семейството.

През 1437г., крал Джеймс І (на Шотландия) отишил при ирландска гледачка, която по-късно е идентифицирана като банши, които предсказала убийството му . Има записи на няколко пророци смятани за банши и посещаващи големите родове и дворовете на ирландските крале.

В съвременната култура, банши се срещат в много литературни творби на автори като Тери Пратчет, Клифърд Саймък, Джоан Роулинг и много други. Пример:  Рей Бредбъри – Банши (има я в читанката):

“Беше една от онези нощи, когато на път през Ирландия, поел от Дъблин през спящите градове, човек попадаше сред мъгла и тънеше във влага, носещи се с дъжда, за да се превърнат в разпръскваща се тишина. Наоколо всичко беше студено, тихо, чакащо. Нощ на странни, неочаквани срещи, на пусти кръстовища с огромни призрачни, паяжинни мрежи, без паяци в тях, разпрострени на стотици мили. Портите скърцаха далече зад ливадите, прозорците звънтяха с крехка лунна светлина.

Беше, както разправяха, времето на банши. Почувствах и разбрах това, след като таксито избръмча покрай последната порта и аз се намерих пред Къртън Хаус, толкова далеч от Дъблин, че ако това градче загинеше през нощта, никой не би разбрал.

***

Долавях нежно стенание и плач, идващи някъде от тъмните полета.

***

— Да ти кажа ли какво е това, момче? Банши!

— Какво? — извиках.

— Банши! — пропя той. — Духове на стари жени, които бродят по пътищата, час преди някой да умре. Това е. — Той пристъпи към прозореца, повдигна завесата и се взря навън. — Ш-ш! Може би става дума за нас!

**

Тогава видях жената.

Беше се облегнала на едно дърво, облечена в дълга, с цвета на луната рокля, върху нея носеше голям вълнен шал, който се гънеше и летеше, понесен от вятъра като жив.

Изглежда тя не ме забеляза, или ако ме бе видяла, не я интересувах; не можех да я изплаша, нищо на света не можеше да я изплаши. Бе отправила настойчив, нетрепващ поглед към къщата, онзи прозорец, библиотеката и силуета на мъжа зад стъклото.

Имаше лице от сняг, бял студен къс мрамор, от който са изваяни най-красивите ирландски жени; с дълга лебедова шия, с чувствени, тръпнещи устни и нежни, сияйно зелени очи. Толкова красиви бяха тези очи и профила й на фона на разлюлените клони на дърветата, че нещо в мен се преобърна, сгърчи се и умря. Почуствах какво изпитват садистичните убийци, когато красотата минава покрай тях, за да не се върне никога вече. Иска ти се да крещиш: „Остани. Обичам те.“ Но стоиш безмълвен. И лятото си отива заедно с плътта й, завинаги.”

• Банши е срявнявана с богинята Мориган, която можела да се преобразява като врана и да съобщава за смъртта на героите.
• Някои смятат, че легендата идва от келтската митология. Там, Банши е вестоносеца от Другия Свят (което се превежда и като хълм).
• Може да се направи и асоциация и с Бялата Дама, позната по земите на Англия, Уелс и Франция. Бялата Дама се среща обикновено в старите замъци и предвещава за смъртта на някой от кралското семейство.

Съществуват и филми за банши, както и мутации и подобия на банши, като ”The Scream of Banshee” (Писъкът на Банши). Споменават се и в различни филми: Аватар, Х-мен и други.

Присъстват и в игрите, било то като име, предмет, или просто име на кораб да кажем. Например популярната игра World of Warcraft,  BattleTech,  StarCraft II: Wings of Liberty,  Warlords Battlecry III и така нататъка.

В сериалите присъстват в “Свръхестествено” (в първи сезон се появяват), “Тийн Вълк” (Лидия е банши, както разбрахме от 9 и определено не се отразява добре на върколаците ), “Банши” и др.

Автор: Джес

Източници: wikipedia.ru, ru.wowhead.com

Share Button

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>